YUNUS EMRE VE AŞURE ŞENLİĞİ

YUNUS EMRE VE AŞURE ŞENLİĞİ

İlçemizde mezarı olduğu tarihi araştırmalarla tespit edilen Yunus Emre’nin Manastır Mevkiinde türbesi bulunmaktadır. Pr.Dr.Fuat KÖPRÜLÜ, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar adlı eserinde Bursalı İsmail Hakkı’ya atıf yaparak, Yunus Emre’nin mezarının Keçiborlu yakınındaki gölün doğu tarafında olan dağ sırtında bir köyde olabileceğini ifade etmektedir. Bu ifadeden anlaşılacağı üzere, bu yer ilçemiz sınırlarında bir yer olan Manastır Mevkiini işaret etmektedir. Bu nedenle ilçemizde Yunus Emre, Balım Sultan ve Şeyh Saadettin Türbesi Turizm Tanıtma Derneği kurulmuştur İlçemizde 1991 yılından beri Gönen Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel Yunus Emre’yi Anma ve Aşure Günü Kutlama Şenlikleri Festivali düzenlenmektedir. Bu festival her yılın Haziran ayının son Cumartesi günü, ilçemiz Yunus Emre türbesinde yapılmaktadır.
Bu festivalden hemen sonra her yılın Haziran ayının son Pazar günü Gönen Öğretmen Okulu Mezunları tarafından düzenlenen Geleneksel KURU FASULYE GÜNÜ’ etkinliklerine 1945 yılından bu yana hayatta olan mezunlarımız ,Yurdumuzun dört bir yanından aileleri ile birlikte katılımları ile İlçemizde şenlikler düzenlemektedir.