ISPARTA HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 0246 281 2004

Gönen

Gönen Belediyesi Isparta

CONANA ANTİK KENTİ

- +

KONANE ANTİK KENTİ VE TARİHİ KALE

           Antik dönemde Pisidia olarak adlandırılan (Göller Bölgesi) bölgede yer alan Konana antik kenti önemli yerleşmedir. Kent Pisidia Bölgesinin önemli bir noktasında ve kuzey-güney doğu-batı ticaret yolları yer almaktadır. Hitit Frig, Lydia, Hellenistik ve Roma dönemi ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüş Gönende önemli tarihi eserlere rastlanmaktadır. İlçenin kuzeybatısında 1656 metre yükseklikte bir tepe vardır. Kale tepede konumlanmış olan önemli yerleşme Hellenistik ve Roma Dönemlerine ait kalıntılara rastlanmıştır.  Savunulması kolay olacağından zamanında kale bu tepenin zirvesine inşa edilmiştir. Kalenin yapımında 4 metre uzunluğunda 1 metre genişliğinde taslar harçsız bir şekilde bina yapılmıştır. Kalenin ihtiyacı olan su Yuvaca yaylasındaki pınarlardan yaklaşık 35cm. Çapındaki toprak künklerle sağlanmıştır. Kalede oldukça kalabalık bir nüfusun bulunduğu anlaşılmaktadır

    KONANE ANTİK KENT

         Konane Antik Kenti, Isparta İli’nin 24 km. kuzeyindeki Gönen İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Önemli bir Hellenistik ve Roma Dönemi yerleşmesi olan kent, Pisidia Bölgesi’nin kuzey-güney doğu-batı ticaret yolları üzerindedir. Konane Antik Kenti’nde bölgeye hâkim bir tepe üzerine konumlandırılmış olan kentin savunma sistemi ile ilgili veriler yüzeyde rahatlıkla izlenebilmektedir. Teraslar üzerine konumlandırılmış olan kent, bu yönüyle bölgenin hem savunma hem de mimarlık tarihi açısından önemli veriler sunabilecek bir yapılaşma örneğini sunmaktadır.

Konane’de yapılan araştırmalar sonucunda, dönemler boyunca yerleşimin konumunda değişiklik olduğu gözlenmektedir. Yüzey Araştırması sonuçları, 1656 m. yükseklikte ve Gönen İlçesi’nin 2 km. kuzeyinde yer alan Kale Tepe’nin oldukça iyi durumda korunmuş olan sur duvarlarıyla tahkim edildiği ve sivil yapılarla cadde sistemlerinin izlenebildiği bir çekirdek yerleşme alanı olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, tepenin güneydoğu kısmında, kente girişi sağlayan yolun her iki yanında tümülüsler ve kayaya oyulmuş mezarlardan oluşan bir nekropolis yer almaktadır. Kale Tepe’de gerçekleştirilen yüzey araştırması sırasında ele gecen seramikler, tepe üzerinde yer alan yerleşmenin Erken Hellenistik Dönem’den itibaren kurulmuş olduğuna ve muhtemelen de Roma Dönemi’nde terk edilmiş olabileceğine işaret etmektedir.

Gönen modern yerleşmesinin kuzeyinde yer alan ve doğal bir tepe olan Akyokuş Tepe üzerinde ise, Erken Roma Döneminden itibaren Bizans Dönemi’ne dek yerleşimin olduğuna işaret edecek buluntulara rastlanılmaktadır. Tepenin kuzey yamacında yer alan ve geniş bir alana yayılan nekropolis, Roma yerleşmesinin üzerine kurulmuş olduğu anlaşılan modern Gönen’in kuzeyine dek uzanmaktadır. Gönen merkezinde ise, Geç Roma ve Bizans yerleşiminin modern kentin altında kaldığına işaret eden verilere rastlanılmıştır.

Proje Yürütücüsü

Doç. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt

YORUM GÖNDERYorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir, üye olmak için tıklayınız.