ISPARTA HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 0246 281 2004

İlçe Rehber

Gönen Belediyesi Isparta

İğdecik Köyü

- +

İĞDECİK KÖYÜ

Konya kaza merkezi iken İğdecik Köyü Gönen’e bağlı bir köy imiş. Gönen kıtlık ve veba gibi  hastalıklardan dağılınca bu köy Isparta’ya bağlanmıştır. Isparta’ya bağlı iken Gönen’in 1990 yılında tekrar ilçe olması üzerine Gönen’e tekrar bağlanmıştır. Isparta’ya 25 km. Gönen’e 5 km. mesafededir. Kuzeyinde Demirli Dağın eteğinde kurulmuş, ufak şirin bir köydür. İzmir-Eğirdir tren yolu Baladız istasyonundan sonra Kırıkçayır Durağına kadar yeşillikler içerisinde geçer. Armut ağaçlarının çokluğu ile bilinir. Köyün kuruluşu çok eskidir. Bu köyde bir şahsın evinin merdiveninde bulunan yazılı taşta Sezer Çiftliği ibaresi latin harflerle yazılıdır. Bu ibare köyün çok eskiden mesken olduğunu gösteriyor. Ondan evvelki tarihi durumu yer altında gizli bulunmaktadır. Eskiden Gönen’e bağlı iken vergiyle mükellef 35 evden yıllık varidatın öşürü ve 1544 akçe olduğu ve Yeniçeri feradına da tımarı olduğu 1500/906 tarih ve 30 numaralı Defteri Hakanide kayıtlıdır. (Ün Dergisi, 1127) Bu gün köye 30 dk. uzaklıktaki bulunan ve bu köyün bahçeleri olan Alaman denilen yerde bir köy olduğu bu köyün altı evden 16 kişinin bulunduğu, yıllık öşürü 4200 akçe olduğu görülmektedir. Zamanla bu köy kıtlık gibi bazı sebeplerden halkının göç ettiği yazılıdır. Burdur’da da oturan Teke Hamit Sancağı Mutasarrıflığında bulunan Çelik Mehmet Paşa’ya 1747 tarihinde bu köyden tımar olarak verilmiştir. Çelik Mehmet Paşa boş buluna 500 dönüm arazisini Hacı Osman Ağa’ya vermiştir. Kısa bir zaman sonra 600 dönüm kadar arazisini, yine Osman Ağa’ya vermiştir. Çelik Paşa ile Osman Ağa arasında şöyle bir konuşma geçmiştir. O zaman 74 yaşında bulunan Şükrü Öztürk’ün Ün dergisinin anlattığına göre bir gün Osman Ağa Çelik Paşa’nın konağında mahsun mahsun düşünürken Çelik Paşa odasından çıkınca görür ve niye düşünüyorsunuz diye sorar. Bir yerde yerleşmek istiyorum der. Paşa, “git çiftliği gez” der Hacı Osman Ağa kardeşleri ile birlikte gezerken bu günkü İğdecik’in yerini beğenirler. 1100 dönümlük yerin tapusunu verir. Zülfikar Ağa’nın iki oğlu birinin adı Ali diğerinin adı Süleyman’dır.  Bunların babaları öldükten sonra 30 yılı kadar kullanırlar. Buna karşılık Gönen’e 30 kuruş vergi öderler. Bir ara Gönen kazası tarafından 1115 kuruş vergi istenir. Bu paranın çokluğundan padişaha şikayet ederler. Padişah 1176 hicri tarihinde bir fermanla eskisi gibi 30 kuruş ödenmesini emreder. 1198 tarihinde Ali Ağa Ağlasun’da misafir iken İncir Pazarı kazasında ölüyor. İki karsı ile Osman adında bir oğlu olduğu bütün mal varlığının Süleyman Ağa’ya teslim edildiği anlaşılıyor. Bu belgeler bize bu günkü İğdecik köyünün Zülfikar Ağa’nın  oğlu Süleyman Ağa ile Ali Ağa’nın oğlu Osman tarafından kurulduğunu göstermektedir.

İstiklal Savaşı zamanında Aydın’da tutunamayan Demirci Mehmet Efe İğdecik Köyünün coğrafi durumunu beğenerek burada karargah kurmuş 7 ay kadar kalmıştır. Köylünün evlerini işgal etmiş bir kaç aileyi bir ve de barındırmaya mecbur etmiştir. Ankara’nın emri Demirciyi birlikleriyle ile orduya katılmasını emretmiştir. Demirci bu emre uymamıştır. Ankara Albay Refet Bey’i bir kaç süvarisi ile aralık ayının sisli bir gününde köyü çevirmiştir. Demirci Efe köyün  Karakaya denilen yerdeki gedikten şafakla birlikte ve ailesiyle kaçmıştır.1914 yılındaki depremde bir çok ev yıkılmış cami ve minaresi devrilmiştir. Köy odasında bulunan misafirlerden 4 kişi ölmüştür. Gönen’in yatılı okulunda okuyanlar köy enstitüsünden mezun olanlar, yüksek okullara gidenler vardır. Başka yerlerdeki ilkokul, ortaokul öğretmenliği yapanlar,hesap memurları, sağlık memurları vardır.

İğdecik Köyünde köylünün ihtiyacını karşılayacak bir cami bulunmaktadır. Köylüler eski camilerinin yerine son yıllarda modern ve yeni bir cami inşa etmişlerdir. Bu camide kadrolu bir İmam Hatip görev yapmaktadır.

 

YORUM GÖNDERYorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir, üye olmak için tıklayınız.